verkeersborden examen

Vier jaar en € 1.800: wat moeten buitenlanders weten over het Franse rijexamen?

Toen Chris O’Brien zich aanmeldde voor een Frans rijexamen, stelde hij zich voor dat dit een vrij eenvoudig proces zou zijn, aangezien hij tenslotte al 35 jaar in de VS rijdt. Het was niet.

Mijn vierjarige odyssee om mijn Franse rijbewijs te halen begon begin 2015 toen ik € 215 betaalde om me in te schrijven bij een Auto École in de buurt van ons appartement in Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk. Oefenen voor het theorie examen is mogelijk online.

 

Ik had al de verhalen gehoord over de oogverblindende € 1.804 die de gemiddelde kandidaat voor dergelijke lessen betaalt en legde me neer bij de kosten.

 

Ondanks dat ik 35 jaar in de Verenigde Staten heb gereden, moest ik de Franse test afleggen omdat de staat die mijn rijbewijs heeft afgegeven – Californië – geen overeenkomst heeft waardoor chauffeurs hun rijbewijs kunnen omwisselen voor een Frans.

 

 

Studeren voor het schriftelijke deel van het Franse examen bleek zo gekmakend, en de lessen zo nutteloos, dat ik het opgaf en gewoon de verloren vergoeding opat.

 

Twee jaar later zorgden veranderende familieomstandigheden ervoor dat ik echt een Frans rijbewijs nodig had. Dus heb ik me in september 2017 ingeschreven bij een online rijschool, Ornikar. (Kosten: €29,50 voor de codelessen.) militaire colonne vlaggen hebben een betekenis.

 

Ik groef me in, vastbesloten om te zegevieren. Tijdens de test krijgt de kandidaat 40 foto’s te zien die vanuit het oogpunt van de bestuurder door de voorruit zijn genomen. Men moet alle borden, wegmarkeringen, andere auto’s en voetgangers markeren. Lees dan de vraag. Er zijn meestal 4 antwoorden, maar er kunnen er maximaal 3 correct zijn. Dus om erkenning te krijgen, moet de kandidaat alle juiste antwoorden markeren.